Čiščenje kitare je eden pomembnejših korakov v skrbi za glasbeni instrument, ki sega preko estetskih vidikov. Poleg očitnega vizualnega vpliva, ki ga ima čista kitara na nastopajočega glasbenika, ima redno čiščenje pomembno vlogo pri ohranjanju zvoka in vzdrževanju dolge življenjske dobe instrumenta. Kitaro je potrebno obravnavati kot delikatno umetniško orodje, saj se prah, maščoba in drugi delci sčasoma naberejo na njeni površini, kar vpliva na kakovost zvoka ter posledično na samo izkušnjo pri igranju.

Ne samo, da umazanija lahko zmanjša resonanco in jasnost zvoka, temveč lahko tudi dolgoročno povzroči poškodbe, ki bodo zahtevale draga popravila. Poleg tega je čiščenje odlična priložnost za pregled instrumenta in odkrivanje morebitnih težav, kot so razpoke ali ločeni spoji. Z rednim vzdrževanjem kitare ohranjamo njen videz in podaljšujemo njeno življenjsko dobo ter zagotavljamo, da bo glasbena izkušnja vedno na najvišji ravni.

Čiščenje ubiralke kitare

Ubiralka, znana tudi kot fretboard ali vrat kitare, je mesto, kjer se stikajo in dotikajo strune in prsti glasbenika. Zaradi stalnega stika z rokami, olji in drugimi nečistočami se na ubiralki sčasoma nabirajo umazanija, znoj in odmrle kožne celice. Redno čiščenje ubiralke ohranja njeno čistost in podaljšuje življenjsko dobo strun ter izboljšuje celotno izkušnjo pri igranju. Poleg tega čista ubiralka omogoča boljši oprijem prstov, kar posledično vpliva na natančnost igranja in izražanje glasbe.

Čistilni set za kitaro On Stage GK7000

Čistilni set za kitaro On Stage GK7000 (Symphony.si)

Pri čiščenju ubiralke je pomembno uporabljati ustrezna sredstva, ki ne bodo poškodovala lesa. Na trgu so na voljo specializirane čistilne tekočine in bombažne krpe, ki so izdelane posebej za vzdrževanje kitarskih ubiralk. Poleg odstranjevanja umazanije je treba pozornost posvetiti še vlaženju lesa, saj prekomerna suhost ali vlaga vpliva na stabilnost in tonalnost instrumenta. S pravilnim čiščenjem ubiralke glasbenik ohranja estetsko privlačnost svoje kitare in prispeva k optimalnemu delovanju ter dolgotrajni kakovosti zvoka glasbila.

Voskanje vratu kitare

Najpogosteje se voskanje izvaja na vratu kitare, ki je izdelan iz nepobarvanega lesa, kot sta javor in mahagonij. Postopek voskanja vključuje uporabo posebnega čistilnega voska ali olja, običajno iz naravnih sestavin, ki prodrejo v les in mu povrnejo vlago ter preprečujejo izsušitev. Voskanje vratu kitare ima več koristi, med katerimi so izboljšana odpornost na obrabo, zmanjšanje trenja med prsti in vratom ter boljši oprijem. Pri čiščenju vratu kitare si lahko pomagamo z limoninim oljem, ki les tudi nežno navlaži.

Čistilni set za kitaro Dunlop System 65

Čistilni set za kitaro Dunlop System 65 (Symphony.si)

Med postopkom voskanja se primeren vosek nanaša s krpo ali posebnim aplikatorjem, nato pa počakamo, da se vpije v les. S postopkom obnovimo naravno lepoto lesa in poskrbimo za daljšo življenjsko dobo vratu ter ohranjanje njegove strukturne trdnosti. Voskanje vratu kitare je zato priporočljiv del vzdrževalnih praks, ki omogoča boljšo igralno izkušnjo in dolgotrajno zadovoljstvo lastnika glasbila.

Čiščenje telesa kitare

Telo kitare redno brišemo s krpo za prah, z rahlo vlažno krpo ali limoninim oljem. Temeljiteje pa se čiščenja telesa kitare lotimo na nekaj mesecev. Pred čiščenjem se prepričajte o vrsti lesa, barve in uporabljenega laka, saj bo od tega odvisna izbira pripomočkov za čiščenje kitare. Če tega niste vešči, bo najbolje, da se oglasite v trgovini z glasbili, na primer v glasbeni trgovini Symphony International, kjer vam bodo prijazno pomagali prodajalci, ki o tem vedo veliko več.

Set za poliranje kitare Gewa Fire & Stone

Set za poliranje kitare Gewa Fire & Stone (Symphony.si)

Bodite pozorni na to, da ne uporabljate starih prašnih krp ali kosov odsluženih oblačil, ki bodo na vaše glasbilo zanesli le še več prahu. V trgovini s specializirano opremo za glasbila boste našli različne izdelke za čiščenje kitare, med katerimi bo za čiščenje telesa zanimiva namenska tekočina ali pasta, s katero boste površino hkrati očistili in spolirali.