Ljubitelji kolesarstva se vsako leto navdušujejo nad novimi dodatki in opremo, ki naj bi njihov najljubši šport naredila še prijetnejši in privlačnejši, samo vadbo in nastop pa učinkovitejši. Kljub postopnemu pridobivanju na priljubljenost pa mnogi še vedno vse prepogosto pozabljajo na kolesarska očala. Sončna očala namreč niso le modni dodatek, pač pa so del zaščitne opreme, ki je priporočljiva za različne vrste kolesarstva in vse letne čase.

Kolesarska očala so oblikovana tako, da nudijo zaščito oči ter izboljšajo pogled oziroma vidljivost poti ali ceste. Lahko pa za njih skrijete tudi solzo bolečine, ki se vam prikrade ob hudem vzponu. A kot pri čeladah in obutvi so tudi posamezna kolesarska očala prirejena za določeno vrsto kolesarjenja. V osnovi pa velja, da vas bodo očala med poletnimi turami ščitila pred soncem ter malimi delci ali mušicami v zraku, pozimi pa sta navadno bolj pereča pršenje ter hladen veter.

1. Okvir kolesarskih očal

Morda se zdi obstranskega pomena, a že to, ali izberete očala z okvirjem ali ne, lahko pomeni razliko v udobnosti vožnje. Če se večinoma posvečate cestnemu ali gorskemu kolesarstvu, je odločitev vaša, očala z okvirjem so za vas popolnoma ustrezna.

Kolesarska očala Uvex Sportstyle 204

Kolesarska očala Uvex Sportstyle 204 (Extreme Vital)

Za tiste, ki pa posegate po čim hitrejših časih na dolgih progah ali se morda s kolesarstvom ukvarjate v okviru triatlona, so primernejša kolesarska očala brez okvirja. Omenjen stil kolesarjenja za doseganje čim boljšega časa namreč zahteva spuščen, aerodinamičen položaj kolesarja. Pri tem položaju pa bo prav odsotnost okvirja na zgornjem delu očal omogočila vidljivost poti, kar je ključno za varnost in nemoteno kolesarjenje.

Pomembno je tudi, da se vam očala prilegajo na področju nosa. V ta namen mnogi proizvajalci ponujajo nastavljive nastavke, ki zagotavljajo kar najboljši oprijem. To namreč prepreči, da bi vam med divjo vožnjo kolesarska očala drsela z nosu.

2. Leče kolesarskih očal

Druga pomembna kategorija je seveda izbira ustreznih leč. Na voljo je mnogo različnih tipov, sami pa morate ugotoviti, kateri tip je primeren za vaš način vožnje in najpogostejše zunanje okoliščine.

  • Leče, katerih zunanja površina je zrcalna, se najbolje odrežejo v sončnem in svetlem vremenu. Tovrstne leče namreč odbijajo več svetlobe, kar olajša oči in pogled. Zrcalne leče tudi skrijejo oči pred pogledi ostalih, poleg tega pa so na voljo v raznolikih barvah, kar vam lahko koristi, če želite uskladiti svojo kolesarsko opravo.
  • Druga vrsta so oranžne leče, ki se bolje odrežejo, ko je svetloba šibka, denimo ob sončnem vzhodu in zahodu. Navadno so te leče »prosojne«, vaše oči so vidne, omogočajo pa, da je cesta pred vami bolje »osvetljena«.
Kolesarska očala Oakley Radar EV

Kolesarska očala Oakley Radar EV (Extreme Vital)

  • Najbolj »prosojne« leče pa so gotovo tiste prozorne, ki so namenjene vožnji ponoči ali dežju. Ta tip očal se ne fokusira na zaščito pred svetlobo ali odbijanje sončnih žarkov, pač pa gre za zaščito oči pred fizičnimi nevšečnostmi. To so lahko mali prašni delci, mušice v zraku ali oster dež, ki ga nosi veter.
  • Nekakšen miks vseh omenjenih leč so fotokromne leče, ki delajo kolesarska očala najbolj univerzalna. Narejene s posebnim postopkom namreč omogočajo, da se avtomatsko prilagajajo zunanjim razmeram in svetlobi. Močnejša kot je svetloba, temnejše so in obratno. To jih dela izjemno praktične in uporabne, saj ni potrebno prenašati več leč s seboj. Čeprav so praviloma dražje od ostalih modelov, se nakup običajno izplača.

Ne glede na tip leč, za katere se odločite, pa se prepričajte, da so izdelane iz kvalitetnih materialov, ki se ob trku ne bodo dobesedno razbile na stotine majhnih koščkov. To bi lahko vaše oči resnično ogrozilo.

Vir: https://pobegskolesom.si/vodic-za-nakup-kolesarskih-ocal