Dobro vemo, da je telo športnika pod veliko večjimi obremenitvami kot telo posameznika, ki se s športom ne ukvarja pogosto. To pomeni tudi, da potrebuje več hrane, proteinov in drugih hranil, ki vzdržujejo moč, skrbijo za mišice in njihovo rast. Že za vsejedca je kar precejšen izziv, kako kombinirati različna živila.

Kaj pa, ko je športnik po prehrani vegan? Vemo, da se največ beljakovin pridobi prav iz živil živalskega izvora. Seveda imajo tudi rastlinska živila nekaj beljakovinskega potenciala, a žal še zdaleč ne dovolj za nekoga, ki se resneje ukvarja s športom. Preverimo, kakšna naj bi bila športna prehrana za vegane.

Kaj jedo vegani?

Za začetek si oglejmo, kako je videti jedilnik človeka, ki se prehranjuje na veganski način. Prvo pravilo veganstva je, da se ne uživa živil živalskega izvora. To pomeni, da z jedilnika ni izvzeto le meso, pač pa tudi mleko in jajca. A to še ni razlog za preplah, da se vegan ne bi mogel zdravo športno prehranjevati.

Veganska prehrana je praktično iz dneva v dan bogatejša za kakšen nov izdelek. Še zdaleč ne velja, da so na mizi samo zelenjava, sadje, stročnice in oreščki. Ker telo športnika hrepeni po beljakovinah, so v tem primeru še kako dobrodošle beljakovinske testenine. Tudi sejtan ima kar nekaj beljakovin. Na trgovskih policah za vegane so prav tako veganski hamburgerji in marsikaj drugega, kar jedo vsejedci, le na živalim prijaznejši način.

Je športnik lahko vegan?

V nasprotju s splošnim prepričanjem, da oseba, ki se prehranjuje vegansko, ne more biti športnik, govorijo dejstva in profesionalni športniki vegani. Mednje zagotovo sodita dva velika asa, kot sta Novak Đoković in Lewis Hamilton. Če ste pomislili, da veganom zmanjka moči za večje dosežke, pomislite še enkrat.

Veganske kapsule Crown Sport Nutrition PRO SALT

Veganske kapsule Crown Sport Nutrition PRO SALT (VitalGo.si)

Omenjena velika športnika seveda nista edina med športniki vegani, ki dosegajo vrhunske rezultate. Med njimi je še veliko nogometašev, tekačev in celo borcev. Če ste doslej menili, da telo vegana ne more imeti mišic, ste bili ponovno v zmoti. Seveda pa je potrebno vedeti, kako se lotiti tovrstne prehrane.

Športna prehrana

Športnikovo telo potrebuje veliko energije, proteinov in ostalih pomembnih snovi, ki mu omogočajo razvoj in vzdrževanje telesne pripravljenosti na točki, ki dovoljuje ter omogoča nadaljnje procese športnih aktivnosti. Športnik svojo prehrano načrtuje vnaprej.

Prilagaja jo tudi posameznim sklopom vadbe in tako vedno zagotovi dovolj energije in vsega potrebnega za kvalitetno regeneracijo. Na kar mora biti športnik vegan posebej pozoren, pa so beljakovine. Potrebnega bo nekaj izobraževanja na tem področju in na seznam živil, ki so bogata z beljakovinami. Tofu, leča, rjavi fižol, polnozrnata žita oreščki in različna semena.

Prehranski dodatki za vegane

Glede na to, da vsi športniki in resnejši rekreativci posegajo po prehranskih dodatkih, še posebej proteinih, je dobro vedeti, da ti obstajajo tudi za vegane. V spletni trgovini VitalGo.si si lahko tako izberete veganske energijske ploščice in veganske beljakovine z različnimi okusi.

Veganske žele energijske ploščice Crown Sport Nutrition 30g

Veganske žele energijske ploščice Crown Sport Nutrition 30g (VitalGo.si)

Z energijsko ploščico boste imeli energijo ves čas na dosegu roke – ne glede na to, ali boste na kolesu ali v telovadnici. Okusen in zdrav prigrizek je visoko kvaliteten in primeren za uživanje pred ali med vadbo. Vemo tudi, da mišice brez beljakovin ne rastejo, zato veseli dejstvo, da so na voljo tudi veganske beljakovine.

Pazite na raznovrstno prehrano

Še vedno velja poudarek na raznovrstno prehrano, pa čeprav ne boste uživali izdelkov živalskega porekla. Na voljo je dovolj nadomestkov in rastlinskih živil, ki v telo prinašajo vse tisto, kar potrebuje. Različni vitamini in minerali so ključnega pomena za procese, ki se odvijajo v telesu.

Vsekakor pa je potrebno svoje misli pri športnem udejstvovanju usmeriti tudi na pravilno regeneracijo. Telo se med naporom znebi precejšnje količine vode in soli, zato je oboje potrebno nujno nadomestiti.