Saksofon vsekakor ni različica klarineta, kot to mnogi še vedno – seveda zmotno – mislijo. Saksofon se od klarineta razlikuje po tem, da ima konusno cev, medtem ko je pri klarinetu cev cilindrična. Zaradi tega je tudi zvok glasbe, če primerjamo obe glasbili, povsem drugačen.

Saksofon je izdelal Adolf Sax, belgijski izdelovalec instrumentov. Ustvaril ga je kot povezavo med lesenimi pihali ter kovinskimi trobili v pihalnem orkestru.

Saksofon uvrščamo med pihala

Družino saksofonov sestavljajo številni pripadniki: sopraninski, sopranski, tenorski, altovski ter baritonski in basovski saksofon. V praksi se zelo redko uporablja tudi kontrabasovski. Saksofon ima lep in zanimiv zven ter je pogost spremljevalec v vseh glasbenih zvrsteh. Danes ga uvrščamo med pihala, in sicer zaradi ustnika, v katerega človek piha – ne pa trobi. Je eno izmed redkih glasbil, ki je dobilo ime po svojem izdelovalcu.

  • Altovski saksofon Yamaha YAS-PLU1

Pri uveljavitvi saksofona so pomagali številni ljudje, ključno vlogo pa je odigral sloviti francoski skladatelj Hector Berlioz. Zanj je namreč napisal, da je saksofon instrument, ki joče, vzdihuje in sanja. Berlioz je bil tudi prvi, ki je saksofon poimenoval z današnjim imenom. Sax ga je najprej poimenoval basovski klarinet. Še danes je Pariz duhovno središče saksofona. Tu naj omenimo podjetje Selmer, ki je kupilo Saxovo proizvodnjo že leta nazaj.

Priljubljenost saksofona nekoč in danes

Danes seveda velja saksofon za enega izmed najbolj priljubljenih instrumentov, a vedno ni bilo tako, saj je bila njegova pot na glasbene odre precej ovirana. V 20. stoletju so ga namreč prepovedali nacisti, češ da je preveč dekadenten, kot tudi Stalin, češ da je nevaren kapitalistični instrument. Svoje je povedal tudi papež Pij X., ki ga je leta 1903 uvrstil med glasbila, nevredna hiše molitve in božje veličine.

Je saksofon primeren za otroka?

Učenje saksofona je primerno tako za otroke kot odrasle, vendar morata biti pri otrocih izpolnjena dva poglavitna pogoja.

  1. Otrok mora biti dovolj velik in razvit, da lahko s prsti desne roke doseže zaklopke, ki se nahajajo na spodnjem delu instrumenta. Glede teže glasbila ste lahko brez skrbi, saj otrok na začetku uporablja pas, ki je posebej prilagojen za najmlajše.
  2. Drugi pogoj pa je ta, da mora imeti otrok dobro razvita in zravnana zgornja sekalca, saj lahko le tako ustvari ustrezen kontakt z ustnikom.

Če tudi vi iščete primeren saksofon zase ali svojega otroka, potem pokukajte v spletno glasbeno trgovino Symphony. Tam boste našli prav vse vrste saksofonov in zagotovo tudi tistega, ki bo najbolj ustrezal vašim potrebam in željam.

In naj za konec ponovimo še enkrat: čeprav se zaradi barve tona marsikomu zdi, da bi glasbilo moralo spadati med trobila, temu ni tako. Saksofon je pihalo!