Pojem gospodarska kriza je v zadnjih nekaj letih postal povsem normalen, saj se o njej nenehno piše. Nekateri so še vedno mnenja, da je kriza le navidezna in da je v resnici sploh ni. Toda, če smo se v času najhujše gospodarske krize nekoliko ozrli naokrog, smo jo lahko hitro prepoznali. Tudi na nekaterih obrazih ljudi, ki so zaskrbljeno zrli v jutrišnji dan in v prihodnost na sploh. Poglejmo si najbolj očitne znake, ki jih lahko gospodarska kriza zaseje med ljudi.

1. Manj delovnih mest

Zagotovo velja, da je v času, ko je gospodarska kriza v določeni državi ali na določenem območju najhujša, na razpolago veliko manj delovnih mest. Tako je posledično veliko brezposelnosti, to vodi v številna negativna dejanja, kot je na primer tudi kriminal.

2. Nižje plače

Delodajalci kaj hitro vzamejo gospodarsko krizo za svojo sovražnico in jo imajo kot tako lahko tudi za izgovor. Svojim delavcem ponavadi znižajo plače, oni to brezpogojno sprejmejo, saj je vendar gospodarska kriza. Mislijo si, da je bolje delati za nekoliko manj denarja, kot biti brezposeln.

3. Ljudje na veliko varčujejo

Za čas gospodarske krize je značilno, da ljudje na veliko varčujejo, saj ne vedo točno, kaj jim bo prineslo nekaj naslednjih dni, mesecev ali let. Varčevanje je v tem obdobju sicer težje, toda v resnici nujno potrebno.

4. Manj potovanj

Raziskave so pokazale, da ljudje v času gospodarske krize manj potujejo. To je vsekakor ena od mnogih posledic varčevanja. Nekateri ne gredo prav nikamor, spet drugi si poiščejo najugodnejše first ali last minute variante, ki so veliko ugodnejše.

5. Manj gradenj

V času, ko je na področju gospodarstva kriza, se ljudje ne odločajo za večje podvige. Torej se ne odločajo niti za gradnje hiš ali nakupe stanovanj.

6. Manjše družine

Če gospodarska kriza traja dlje časa, se to lahko pokaže tudi v številu družinskih članov. Pari, ki padejo v najhujša obdobja gospodarske krize, se zagotovo odločajo za manj otrok. Vsaj v razvitih državah je tako.