Kovina velja za izjemno močan in s primerno obdelavo oziroma zaščito tudi vremensko izredno odporen material, zato nam nudi neverjetne možnosti glede njene uporabe. Zagotovo so nekatere najmočnejše stvari na svetu pravzaprav kovinske konstrukcije – vzemimo za primer letala. Brez kovin ne bi bilo danes niti nebotičnikov, saj zgolj beton brez železa ni dovolj močan, da bi nosil izjemno težo. In zagotovo bi bil precej bolj dolgočasen tudi Pariz, ki brez svoje značilne kovinske konstrukcije, ki si jo je zamislil Eiffel, ne bi bil več tako prepoznaven. Ali San Francisco, ki si ga ne moremo predstavljati brez znamenitega mostu Golden Gate. Kaj pa Slovenija in njene kovinske konstrukcije? Kar pomislite, da ne bi imeli Aljaževega stolpa …

Golden Gate Bridge

Golden Gate Bridge v San Franciscu.

Če pomislimo na kovinske konstrukcije, marsikdo najprej pomisli na ograje, nadstreške in stopnice, ki so zagotovo najbolj vsakdanje in najbolj preproste konstrukcije iz kovine za »domačo uporabo«, če bolje pomislimo o tem, kje vse so kovinske konstrukcije v »javni« uporabi oziroma skrbijo za obče dobro, pa je nabor veliko večji. Veliki kovinski izdelki obrobljajo naš železniški in avtocestni križ, kjer skrbijo za stebre razsvetljave, semaforjev, tabel z obvestili. Srečujemo jih v mnogih športnih dvoranah in na športnih stadionih, kjer brez njih ne bi bilo trdnih tribun, zagotovo pa ne niti nogometnih golov.

Kovinske konstrukcije tvorijo velike pokrite platforme, pod katerimi so na suhem celo tovornjaki – na primer strehe zunanjih ploščadi bencinskih servisov. In ja, tako kot Aljažev stolp, so iz kovin izdelane tudi druge koče oziroma gorski bivaki. Poleg tega so kovinske konstrukcije uporabne tudi kot estetski element mnogih stavb – s kovinskimi profili, velikimi kovinskimi senčili in najrazličnejše rezanimi ter oblikovanimi kovinskimi ploščami je namreč mogoče oblikovati prav dih jemajoče fasade in markantna pročelja.

Kovinska konstrukcija

Kovinska konstrukcija v notranjosti objekta.

Kovine s tem dokazujejo, da se s pojavom sodobnih materialov ali novimi načini gradnje z naravnimi materiali (stisnjen, lepljen les), nikakor ne umikajo, saj ostajajo eden najbolj preprostih ter hkrati najbolj zanesljivih načinov za oblikovanje konstrukcij, pri katerih se zahtevajo izjemna stabilnost, nosilnost ter odpornost, poleg tega pa tudi dolga življenjska doba – in ta je zavoljo novih načinov obdelave in zaščite kovin postala še daljša kot nekoč. Kovinske konstrukcije tako še dolgo ne bodo šle iz mode, kajti dokler se bodo Parižani lahko ponašali s svojim Eifflovim stolpom, Američani z rdeče obarvanim Golden Gate Bridge pri San Franciscu, Slovenci pa z našim Aljaževim stolpom, kovine ne bodo izgubile zaupanja – ne glede na to, kako zelo se rja trudi, da bi nam dokazala nasprotno.