Varjenje pomeni spajanje dveh ali več kovinskih elementov, kar dosežemo s toploto ali pritiskom. Na kakovost končnega izdelka pomembno vpliva celoten postopek varjenja, ki ga je potrebno prilagoditi materialom ter njihovim lastnostim, od izbire varilnega aparata ter seveda od varilca, ki opravlja tovrstno delo.

Varjenje je v ključavničarstvu in kovinski industriji danes nepogrešljiva metoda dela. Res je, da so marsikateri proizvodni proces poenostavili roboti, a v vsem vendarle ne morejo zamenjati človeka. V procesu varjenja tako, poleg robotskega varjenja, poznamo tudi ročno obliko varjenja, ki je najbolj vsestranski in preprost postopek. Najbolj pogosti načini ročnega varjenja so MAG, MIG, TIG in točkovno varjenje.

Kakovostni varilni aparati za brezhibne rezultate

Kot smo zapisali že v uvodu, je različnim materialom potrebno prilagoditi tudi izbiro primernega postopka varjena. Ena izmed zahtevnejših metod ročnega varjenja je TIG varjenje, ki prinaša najbolj popolne rezultate. Uporablja se za varjenje kovin in zlitin z visokim tališčem. Varilec v tem primeru uporablja TIG varilni aparat, s katerim je delo izjemno zahtevno in od varilca zahteva veliko mero natančnosti. Če je delo opravljeno strokovno in kakovostno, potem TIG varjenje zagotavlja najmočnejše zvare, ki so odporni proti koroziji in tako garantirajo najdaljšo možno življenjsko dobo.

Inverterski TIG varilni aparat

Inverterski varilni aparat AC/DC SUPER TIG-200DI

Za popoln rezultat TIG varjenja se uporabljajo profesionalni varilni aparati, ki omogočajo omenjeni postopek varjenja. V to skupino varilnih aparatov spadajo tudi NTF aparati za varjenje, ki se med drugim lahko pohvalijo z dolgo življenjsko dobo. Gre za kakovostne varilne aparate, ki dosegajo odlične rezultate in se med seboj razlikujejo po zmogljivosti in namenu uporabe. Z njimi lahko varimo aluminij, jeklo, baker in druge kovine. Pri rokovanju s tovrstnimi varilnimi aparati pa je potrebno poskrbeti za ustrezno zaščitno obleko, saj postopek varjenja poteka v zaščitenem okolju.

Če torej želite popolne rezultate varjenja, boste najprej potrebovali kakovosten varilni aparat. Pestro izbiro varilnih aparatov priznanih blagovnih znamk vam ponuja slovensko podjetje Ipo-Teh d.o.o. s sedežem v Vodicah, njihovo celotno ponudbo pa lahko preverite kar v spletni trgovini.

Usposobljenost varilcev kot pomemben dejavnik

Morda se sprašujete, zakaj bi sploh uporabljali ročno varjenje, če pa bi si lahko delo poenostavili z roboti? Vsekakor so roboti cenejša in hitrejša pot do končnega rezultata, vendar marsikateri izdelek zahteva večjo mero natančnosti ali fleksibilnosti, zato je ročno varjenje v takšnih situacijah še vedno najboljša metoda varjenja, ki zagotavlja popoln rezultat.

V poštev prihaja predvsem pri varjenju unikatnih in specifičnih izdelkov, ki od varilca zahtevajo večjo mero pozornosti. Ročno varjenje je edina možna metoda varjenja na terenu, kjer robotov ne moremo namestiti. Običajno se uporablja pri postavljanju različnih konstrukcij ali pri drugih oblikah terenskega dela.

Ker se postopki varjenja uporabljajo v številnih obratih kovinsko predelovalne industrije, je danes delo varilca zelo zaželen poklic. Njegova osnovna naloga je spajanje kovin z ustreznimi varilnimi aparati. Varilec mora biti strokovno podkovan, saj je od njegovih sposobnosti odvisna tudi kakovost varjenega spoja.

Varilci se morajo pri svojem delu pogosto strokovno izobraževati in za svoje delo pridobiti tudi ustrezne certifikate. Brez omenjenih certifikatov, varilci svojega dela ne morejo opravljati. Delodajalci običajno od varilcev največkrat zahtevajo izkušnje, natančnost, strokovno usposobljenost in zanesljivost pri delu. Vse te lastnosti so pri varilcih zelo zaželene, saj bistveno pripomorejo h kakovostno opravljenemu delu in tako vplivajo na končni rezultat varjenja.