Če vas je prepričal naslov prispevka, lahko sklepamo, da ste začetnik v snowboardanju. Ta oblika zimske rekreacije navdušuje predvsem mlajše generacije, seveda pa se z njo ukvarja tudi marsikateri starejši rekreativec. Kakor koli že, v nadaljevanju si lahko preberete kratek vodič, ki vam bo pomagal do nakupa najprimernejše snowboard deske. Osredotočili se bomo na vrsto deske, ki je namenjena freestylu oziroma freeridu. Ti dve obliki sta namreč najpogostejši pri začetnikih deskanja na snegu.

Najprej pa še uvoden nasvet. Če se zanimate za nakup visoko kakovostne snowboard deske, ne spreglejte izjemne ponudbe v spletni trgovini Extreme Vital: https://www.extremevital.com/sl/snowboard/snowboardi-c-259.html

Kaj vse upoštevati pri nakupu snowboarda?

Širina deske

Zelo pomembno je, da je vaša snowboard deska dovolj široka. Če bo preozka, bo verjetnost poškodbe ali padca večja. S petami ali prsti boste ob zavojih vlekli po snegu, kar pa se ne bo končalo dobro.

Snowboard Burton Flight Attendant WIDE

Snowboard Burton Flight Attendant WIDE (2019)

Prav tako deska ne sme biti preširoka. S preširoko desko namreč v veliki meri zmanjšate njeno odzivnost, prav tako boste težje zavijali. Normalna deska naj bi bila široka med 25 in 26 centimetri. Vse, kar je manj ali več, pomeni, da je snowboard ozek ali širok.

Dolžina deske

Prav tako kot je pomembna širina snowboard deske, je pomembna tudi njena dolžina. Priporočamo vam, da je dolga približno 90 % vaše velikosti. Pri tem je pomembno, da je deska usklajena tudi z načinom vožnje. Če si boste izbrali daljšo, si boste s tem zagotovili večjo stabilnost.

Tri vrste oblike deske

Obstajajo tri osnovne oblike snowboard desk. Imenujejo se directional, twin-tip in directional twin. Za freestylerje je verjetno najboljša izbira kar twin-tip deska. S takšno desko se boste lahko vozili normalno ali z repom naprej. Priporočamo vam, da preverite tudi directional twin desko, ki je primerna za praktično vse priložnosti.

Fleksibilnost

Poznamo dve vrsti fleksibilnosti snowboard desk. Prva je horizontalna in druga vertikalna. Horizontalna je povezana z vašo težo. Vertikalna pa vam pove, kakšna je trdota deske.

Snowboard Salomon Sight

Snowboard Salomon Sight (2019)

Če je deska mehkejše narave, bo veliko bolj odzivna in tudi hitrejša pri zavojih. Kljub vsemu pa s tršo desko lahko lažje izpeljete zavoj. Svetujemo vam, da si izberete mehkejšo desko, če boste bordali na mehkem in gručastem snegu, tršo pa, če se boste vozili po urejenih progah.

Stranski lok deske

Čim manjši bo stranski lok deske, hitreje boste lahko zavijali. Če se boste odločili za večji stranski lok, potem se boste lahko pogosteje vozili po robniku.

Konstrukcija robov deske

Obstajajo kar tri različice robov desk za snowboardanje. To so ravni rob, oviti rob ali pa mešanica obeh. Naj vam zaupamo, da konstrukcija robov bistveno ne voliva na samo vožnjo.

Sredica deske

Teža in absorbcija deske za snowboard sta odvisni predvsem od jedra. Na trgu obstajajo številne različne kombinacije jeder, ki so odvisne predvsem od vrste materiala.

  1. Najtežje in tudi najcenejše je penasto oziroma brizgano jedro.
  2. Med dražjimi in kakovostnejšimi oblikami jeder pa je jedro, narejeno iz aluminija, in sicer v obliki satja. Za aluminijaste deske je značilno, da slabše absorbirajo vibracije. Kljub temu pa je njihova odzivnost vidno boljša.
  3. Obstajajo tudi deske, ki vsebujejo laminiran les. Takšna deska vam omogoča povsem mirno vožnjo.
Snowboard K2 Manifest WIDE

Snowboard K2 Manifest WIDE (2019)

Sredica torej pomembno vpliva tudi na težo deske. Lažja deska je veliko bolj odzivna, namenjena pa je zlasti skakanju.

Masa deske

Ko govorimo o masi deske, mislimo na tisti del, po katerem se vozimo. V resnici je to najpomembnejši del. Na trgu se pojavljajo različne mase. Najcenejše med njimi so t. i. ekstrudirane. Zanje je značilno, da so zelo enostavne za vzdrževanje. Dobro vpijajo vosek in so mehkejše narave. Imajo pa to slabost, da so mehke in se posledično lahko zelo hitro uničijo. Najboljša masa je tista, ki je obogatena z grafitom. Čeprav potrebuje več vzdrževanja, pa zanjo velja, da je najhitrejša med vsemi dekami za snowboard.

V tem kratkem vodiču smo vam želeli predstaviti najpomembnejše stvari, ki jih morate upoštevati pri nakupu deske za bordanje. Kljub temu da zdaj veste bistveno več kot pred nekaj minutami, pa je vseeno najbolje, da vam pri nakupu pomaga izkušeni prodajalec. Lahko pa za pomoč povprašate tudi izkušenega prijatelja in ga povabite v trgovino, kjer prodajajo najboljše deske za snowboard.