Nakup postelje naj bi bila dolgoročna naložba, zato je še kako pomembno, da vanjo vložite nekoliko več denarja in uživate v njenem udobju in mirnem počitku. Veste, da odločitev za pravo posteljo ni preprosta, ker je potrebno upoštevati številne dejavnike, ki vplivajo na njen izbor. Upoštevati morate velikost spalnice, konstrukcijo, dizajn in podobno. Pri izbiri postelje so zelo pomembne predvsem dimenzije, tako zunanje kot notranje.

Lesena postelja Veneto 160x200

Lesena postelja Veneto 160×200

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj ključnih iztočnic, ki jih upoštevajte, če želite imeti najboljšo posteljo. In kje se za vas nahaja največja izbira postelj? Preverite na https://megapohistvo.si/spalnica/postelje.

Notranje in zunanje dimenzije postelje

Notranje dimenzije so mišljene kot dimenzije posteljnega vložka. Zunanje dimenzije postelje morajo biti zaradi vzglavja in vznožja bistveno večje. Kupite ležišče, ki bo za vsaj 10 centimetrov daljše od vaše telesne višine. Standardna dolžina notranje dimenzije oziroma posteljnega vložka je 200 centimetrov.

Večje postelje za več udobja

Običajno je ležišče za eno osebo široko od 80 do 90 centimetrov, za dve osebi pa od 140 do 160 centimetrov. Širina zakonske postelje je navadno 180 centimetrov. Če prisegate na maksimalno udobje, potem izberite kraljevsko posteljo, ki v širino meri 200 centimetrov.

Boxspring postelja Ankona 2

Boxspring postelja Ankona 2

Večja kot bo postelja, več udobja si boste lahko privoščili. Pazite pa, da je dovolj velika tudi vaša spalnica. Na obeh straneh postelje imejte vsaj 45 centimetrov prostora, da se boste lahko prosto sprehajali okoli nje. Postelje je najbolje postaviti na osi vzhod-zahod ali sever-jug. Vzglavje postavite ob zunanji steni hiše, ker je tam najhladneje.

Vzdržljive in stabilne postelje

Postelje morajo biti vzdržljive in stabilne. Le tako bodo zdržale dovolj dolgo časa. Pri nakupu preverite deklaracijo, na kateri so navedeni opisi materialov in čvrstosti.

Oblazinjena postelja Kira 180x200

Oblazinjena postelja Kira 180×200

Če spite na hrbtu, izbirajte med bolj trdimi posteljami; če spite na trebuhu, izberite mehkejšo različico. Poleg funkcionalnosti, ki označuje udobje in kakovostno spanje, pri izbiri posteljo veliko vlogo igra še njen dizajn. Na trgu so na voljo številni modeli postelj, med katerimi izstopajo postelje, ki so narejene iz masivnega lesa in kovine. Prevladujejo pa še vedno lesene, ki v materialih in barvah niso več nujno usklajene z drugim pohištvom v spalnici.

Vse postelje, ki smo jih prikazali na slikah v tem prispevku, so del ponudbe podjetja Mega Pohištvo. Njihova ponudba pa je seveda še veliko bolj pestra. Že veste, katero posteljo boste izbrali?