Enakomeren tempo je v glasbenem svetu pogosto eden od najpomembnejših elementov. Glasbeniki zato uporabljajo napravo, ki jim omogoča enakomeren pulz. Naprava se imenuje metronom. Njegova glavna naloga je, da glasbenikom daje tempo oziroma trajanje osnovne dobe. Tempo torej označuje hitrost izvajanja glasbenih del. Nanaša se na trajanje osnovne ritmične enote v taktu.

Katere vrste metronomov poznamo?

Za natančno dajanje tempa poznamo več vrst metronomov. V osnovi obstajajo klasični in digitalni metronomi. V glasbenih trgovinah lahko izbirate med bogato ponudbo obeh vrst metronoma. Med klasičnimi oz. analognimi metronomi je še posebej priljubljen model Wittnerjev Piccolo, med digitalnimi pa MT-50.

Metronomi Wittner Piccolo

Priljubljeni analogni metronomi Wittner Piccolo.

Analogni metronom je najpogosteje izdelan iz lesa. Deluje s pomočjo majhnega nihala, ki proizvaja udarce. Elektronski metronom pa na prvi pogled izgleda kot manjši radijski sprejemnik. Nekateri med njimi se uporabljajo tudi za oglaševanje. Take imenujemo metrotunerji. Med njimi izstopa model Wingo MT-90.

Sodobni čas omogoča, da si metronom lahko naložite kar na svoj telefon ali na katero drugo od pametnih naprav. Obstaja več aplikacij, ki so povsem prilagodljive in vsestranske.

Pomembna dejstva pri uporabi metronoma

Ker berete ta prispevek, ste ali zagrizeni glasbenik ali pa vas glasba na splošno zanima. O metronomu verjetno veste veliko ali vsaj toliko, da ga znate uporabljati. Povedali smo vam že, kaj je metronom in čemu je namenjen.

Metronom Wittner MT-50

Digitalni metronom Wittner MT-50.

Prispevku dodajamo še nekaj pomembnih dejstev, ki jih morate upoštevati, ne glede na to, ali ste profesionalni glasbenik ali glasbenik po duši, ali pa vas metronom zanima izključno kot naprava, ki je zanimiva že na prvi pogled.

Opozorila, ki jih velja upoštevati

Metronoma nikoli in nikdar ne smete razstavljati sami. Niti ga ne smete popravljati in vanj ničesar vtikati. S tem lahko povzročite kratek stik. Njegovih gumbov se nikoli ne dotikajte z mokrimi rokami, ker vas lahko strese. Baterij ne izpostavljajte ognju, ker lahko eksplodirajo, povzročajo močno vročino ali celo zagorijo.

Metronomski uglaševalec Wingo MT-90

Metronomski uglaševalec Wingo MT-90.

Metronoma ne smete izpostavljati visokim temperaturam, kot je na primer izpostavljanje vročemu soncu. Prav tako ga ne hranite v bližini grelnih naprav. Ne smete ga hraniti niti v vlažnih prostorih, kot je na primer kopalnica, ali kjer je prašno in kjer bi bil metronom izpostavljen vibracijam.

Če metronoma ne boste uporabljali dlje časa, je najbolje, da iz njega odstranite baterije. Lahko namreč pride do razlitja baterij, posledično pa metronom ne bo več deloval. Prav tako ga ne smete izpostavljati neprimerni sili ali z njim udarjati ob trde površine. Na ta način ga boste poškodovali in povzročili motnje v delovanju. Pri čiščenju naprave ne uporabljate razredčila ali alkohola. Tudi s tem ga namreč lahko poškodujete.