Slovenija je čudovita dežela, ki zna turiste vedno znova očarati s svojimi lepotami, njeni prebivalci pa jih včasih tudi kar spregledamo ter jih ne znamo ceniti. Razen takrat, ko se jim je potrebno posvetiti iz drugih razlogov – na primer takrat, ko iščemo romantične in lepe poročne lokacije, ki bi bile primerne, da dahnemo svoj večni da.

Kje je tista poročna lokacija, ki je za vas ravno pravšnja? Katere poročne lokacije so pri nas najbolj zaželene in najbolj priljubljene? In nenazadnje – katere so tiste poročne lokacije v Sloveniji, ki so prav zares nekaj posebnega?

V Sloveniji je za poročne lokacije precejšnja klasična ponudba

Pravijo, da se želijo ženske na svoj poročni dan počutiti kot princese, zato gotovo ne preseneča, da med najbolj množične poročne lokacije spadajo naši gradovi. Poroka na gradu, ki se nam zdi nekaj povsem običajnega, pa marsikje velja za nekaj posebnega. Zakaj? V mnogih tujih deželah porok na gradovih ne organizirajo, saj so ti zasebni ali spremenjeni v muzeje, marsikje pa gradov niti nimajo. Če vas kot poročna lokacija zanima kak lep grad ali dvorec, torej nikar ne pozabite, da je tudi takšen prostor za poroko nekaj posebnega v svetovnem merilu.

Grad Mokrice

Vas morda zanima poroka na gradu Mokrice?

Če bo vaš poročni obred potekal tako v cerkvi kot pred matičarjem, potem bosta razkošje in blišč, ki se spodobita za princeso, prišla do izraza že pri cerkvenem obredu, tako da lahko za civilni del izberete tudi kaj bolj preprostega. Ni nujno, da skočite v najbližji matični urad, saj je lahko poročna lokacija še vseeno bolj zanimiva – zlasti, če ste pripravljeni plačati matičarju za prihod na posebno lokacijo. Tako imate lahko romantično poroko ob jezeru, s pogledom na morje, ob reki, na razkošnem vrtu, v vinski kleti …

Sodobne poročne lokacije

Medtem, ko je nekaterim parom všeč tradicija in si želijo prave romantične poroke z nevesto v belem in vsem, kar spada zraven, pa so drugi nekoliko bolj moderni oziroma bolj drzni – še zlasti to velja za pare, ki so skupaj že precej dolgo časa, ki skupaj živijo in že imajo otroke. Ti si pogosto želijo nekoliko manj razkošno, bolj »praktično« poroko, na kateri bodo lahko s prijatelji in sorodniki delili kaj takšnega, kar jim je zares pri srcu. In kakšna je v tem primeru poročna lokacija?

Kempinski Palace Portorož

Kempinski Palace Portorož za vse ljubitelje prestiža.

Ljubitelji narave in gora ter ljubitelji snežnih in gorskih športov se na primer odločijo za poroko na Krvavcu ali na Golteh. Takšna poroka je gotovo veliko bolj prijetna kot poplesavanje v plesni dvorani hotela. Prav tako so priljubljene poroke na kmetijah, v vinskih kleteh in na skednjih ali pod kozolci. To je namreč popolno nasprotje tradicije, ki veli, da mora biti poroka razkošna in veličastna – in marsikdo si želi tovrstne skromnosti. Prav tako se lahko poročite med plovbo z ladjico, na splavu, na pomolu, v družbi lipicancev … Idej za poročne lokacije dejansko nikoli ne zmanjka, a če za njimi ne stoji gostinski ponudnik, ki ima tam že utečen posel, je dejansko kar nekaj dela, da se dogovorimo za vse potrebno. Najbolje je seveda najeti organizatorja poroke, ki se bo ukvarjal s tem, od kod bodo prišle potujoče kuhinje za pripravo jedi, od kod mize in stoli za goste, in kam se bodo ti skrili, če bi pričelo deževati.