Med nami je vsekakor nekaj srečnežev, ki se nikoli ne sprašujejo, kako shujšati. Nekaterim to morda ni pomembno, spet drugim pa je v pomoč mati narava ali pa morda delo, ki ga opravljajo. Velika večina ostalih pa se v življenju znajde pred izzivom, kako izgubiti nekaj preveč pridelanih kilogramov.

Ti se radi nabirajo tako okoli praznikov kot tudi okoli trebuha. Dober apetit, kakšna pregreha in premalo gibanja so vsekakor recept za to, kako se skregati s tehtnico, ki jo tako močno skrivamo sami pred sabo. Pa pojdimo na obljubljenih 5 korakov do zmanjšanja prekomerne telesne teže.

1. Odžejajte se z vodo!

Že res, da prijajo razni sokovi, hladne gazirane pijače in podobno. A poglejte kdaj na etiketo, na kateri piše, kolikšen delež sladkorja vsebuje priljubljena pijača. Navadno so grami sladkorja navedeni na 100 ml pijače, zato pomnožite oziroma seštejte, da bo prav.

Končna številka vas bo vrgla na zadnjo plat, če teh podatkov še nikoli niste preverjali. Sladkor je eden največjih sovražnikov našega telesa. Pa ne samo zaradi telesne teže. Negativno vpliva še na marsikaj drugega, zato verjemite, bolje se je odžejati z vodo. Če vam manjka kakšen okus, iztisnite vanjo nekaj limoninega soka, dodajte kak metin list in popolna ter zdrava osvežitev bo pred vami.

2. Kratke poti z avtom zamenjajte za svoje noge ali kolo!

Lenoba je ena večjih sovražnic našega zdravja. Že 20-minutna hitra hoja ali tek nekajkrat na teden lahko povsem spremeni naše življenje. Izguba odvečnih kilogramov, občutek lahkotnosti, bistre misli in sredinec stresu bodo velika zmaga za vaše počutje.

Čas za sprehod

Vzemite si čas zase, obujte superge in se odpravite na sprehod v naravo.

Na pot v službo se odpravite s kolesom ali peš (če niste doma predaleč). Če uporabljate dvigalo, se mu ognite in pojdite raje po stopnicah. Hoja po stopnicah bo ugodno vplivala na vaše kardio-vaskularno zdravje, poskrbela za močne noge in stabilno hrbtenico.

3. Vzemite si čas zase in ne preskakujte obrokov!

Ta napotek je priporočljiv na vseh ravneh vašega življenja. Vsekakor si morate vzeti čas za prehranjevanje. Vstanite nekoliko bolj zgodaj in si pripravite zajtrk. Tega vaše telo potrebuje, saj se bo že do poldneva soočilo s potrebo po gorivu. Privoščite si kosilo, kasneje kako sadje in zvečer lahko večerjo.

Če boste jedli samo enkrat na dan in to obilno, boste zelo težko uravnali svojo telesno težo. Prav tako to ne bo dobro vplivalo na vaše splošno počutje. Slabo počutje pa vodi v nezbranost, pomanjkanje energije in stres zaradi preganjavice, ker ne boste zmogli opraviti zastavljenih nalog.

4. Zastavite si cilje in se jih držite!

Zapišite si cilje na kakšen listič, ki bo vedno pri vas. Denimo v denarnici.

  • 14 dni pijem samo vodo.
  • Prehodim vsaj 5 kilometrov na dan.
  • Redno jem zajtrk, ker ga potrebujem.
  • Vsak drugi dan se odpravim na kratek tek.

Zraven pa pripišite drobno, a iskreno misel, zakaj ste se tako odločili. Kadar koli vas bo mikalo, da bi se pregrešili, pokukajte na listič.

5. Zamenjajte nezdrave prigrizke z zdravimi!

Vsi obožujemo čips, smokije, čokolado, tortice, … Čez dan pač nekaj manjka in roke rade sežejo po hitrih prigrizkih, ki blagodejno vplivajo na naše počutje. A le za nekaj trenutkov. Nikoli pa ne pomislimo, da so lahko prigrizki tudi zdravi.

Privoščite si raje pest okusnih in zdravih oreščkov. Tudi narezano mešano sadje utegne potešiti željo po nečem sladkem. Morda tisti hip ni prave volje, ko pa se v ustih razvije okus po slastnem jabolku, pomarančah ali ananasu, je svet kmalu lepši.

Bodite previdni pri tem, kaj dajete vase, in skušajte živeti čim bolj razgibano. Že samo teh nekaj osnovnih sprememb bo zelo pozitivno vplivalo na vašo telesno težo in vsesplošno počutje.

Preverite tudi 10 nasvetov za zdravo hujšanje: https://www.hujsanje.si/zdravo-hujsanje