Spanje se nam zdi nekaj samoumevnega in običajno mu ne namenjamo pozornosti, dokler se ne pojavijo motnje spanja. Te nas tako fizično kot psihično izčrpavajo, zato se pričnemo hitro ukvarjati s tem, kaj bi lahko storili za boljši spanec. In pravzaprav lahko poskrbimo za kar precej dejavnikov, ki vplivajo na naš nočni počitek.

1. Na motnje spanja v največji meri vpliva stres. Če ste imeli cel dan kup skrbi in opravkov, je nujno, da pred spanjem nekoliko pozabite nanje in se razbremenite. Lotite se aktivnosti, ob katerih svoje misli toliko zamotite, da ne razmišljate o neprijetnih rečeh, na primer pojdite na vrt, si privoščite kopel, preberite nekaj strani v zanimivi knjigi …

2. Za boljši spanec je nujno poskrbeti za fizično aktivnost. Telo se mora razgibati, poskrbeti morate za prekrvavitev vseh mišic in možganov, se nadihati svežega zraka. Nujno je torej, da greste na sprehod, še bolje pa je, če pol ure posvetite telovadbi.

Telovadba na svežem zraku

Telovadite, da boste ponoči dobro spali.

3. Na motje spanja v veliki meri vplivajo elektronske naprave z ekrani, ki oddajajo modro svetlobo – to namreč možgani povezujejo z dnevno svetlobo in sproščajo hormone, ki preprečujejo spanje. Zadnje pol ure, preden greste v posteljo, torej nikar ne glejte televizije in ne bodite za računalnikom ter se ne ukvarjajte z mobilnim telefonom. Tudi sicer poskrbite, da bo v spalnici prijeten mrak oziroma tema – če vas motijo ulične svetilke, zastrite okna.

3. Za boljši spanec lahko veliko naredite s primerno izbiro prehrane in pijače pred spanjem. Ne pijte alkohola, kajti v nasprotju z ljudskim prepričanjem ta v resnici ne pomaga zaspati. Raje popijte kozarec toplega mleka ali zeliščni čaj za sproščanje. Prav tako ne pojdite v posteljo prehitro po obroku – težka hrana, ki lahko povzroča tudi pekoč občutek zgage, vas bo v želodcu tiščala.

4. Poskrbite, da v vašem spalnem prostoru ne bo preveč toplo. Pozimi je bolje, da imate izključen radiator, poleti najprej dobro prezračite ali prostor nekoliko ohladite s klimatsko napravo. Idealna temperatura za spanje je 18 stopinj, torej precej manj, kot smo vajeni ogrevati prostore.

Svež zrak

Dobro prezračite spalne prostore.

5. Odlično uspavalo so spolni odnosi. Med njimi se izločajo hormoni, ki skrbijo za boljši spanec, in zaradi katerih  se po spolnosti počutimo prijetno utrujene, pa tudi če od nas niso zahtevali velikega fizičnega napora.

6. Poskrbite za primerno trdoto svojega ležišča in udobno posteljno perilo, saj lahko tudi to vpliva na motnje spanja. Na ležišču, ki ni udobno, si vaše mišice ne bodo spočile in okostje se nebo razbremenilo, zato se boste ponoči premetavali, zjutraj pa zbudili sitni. Posteljno perilo naj bo iz naravnih materialov, da se ponoči ne boste zbujali zaradi potenja.