Učinkovit in miren spanec je eden od osnovnih pogojev za kakovostno življenje. Morda ste dobro poskrbeli za vso posteljno opremo, a zjutraj se zbujate vse prej kot naspani. Vzrok za neprespane noči je lahko smrčanje, in seveda ni nujno, da vaše. Ne glede na to, ali smrčite vi ali nekdo v vaši bližini, tovrstna težava slabo vpliva na vse, ki so tega deležni.

Čeprav se proti smrčanju borite na vse možne načine, vam ga še ni uspelo pregnati iz spalnice. Ste pomislili, da smrčite, ker prepozno večerjate? Ali ker je morda vaša soba polna alergenov? Ponujamo vam nekaj učinkovitih nasvetov, kako se lahko na preprost in hiter način znebite te sicer zelo pogoste nadloge. A če vam tudi to pot ne uspe, je morda čas, da obiščete otorinolaringologa. Strokovnjak za smrčanje bo ugotovil pravi vzrok in izbral najustreznejše zdravljenje za vas.

1. Odpovejte se določenim živilom

Pred spanjem ne uživajte alkohola in pomirjevalnih sredstev. To namreč sprošča mišice v grlu, kar lahko povzroča zelo okrepljeno smrčanje. Če ste velik ljubitelj mlečnih izdelkov, se jim poskusite odreči za vsaj nekaj tednov. Zanje je namreč značilno, da povzročajo nabiranje sluzi ter zamašitve dihalnega sistema.

Če se bo smrčanje poleglo, so zanj delno ali popolnoma krivi izdelki iz mleka. Če ne, pravi vzrok tiči nekje drugje. Tudi sicer se pred spanjem ne najedajte preveč. Veliko težje boste zaspali, nočni spanec morda ne bo kratilo smrčanje, temveč kakšna druga vrsta težave, npr. bolečine v želodcu.

2. Očistite spalnico in privzdignite vzglavje

Za kronično smrčanje so pogosto krivi alergeni. Proti smrčanju boste zato morda uspešni z rednim čiščenjem spalnice. Vanjo ne spuščajte hišnih ljubljenčkov. Vsaj enkrat na teden prostor dobro posesajte in z vseh površin temeljito pobrišite prah. V spalnici se zelo dobro obnese zračni filter. Koristilo bo tudi to, če iz prostora odnesete vse blazine, ki so napolnjene s perjem.

Čiščenje spalnice

Odpravite smrčanje z rednim čiščenjem spalnice in prezračevanjem prostora.

Učinkovita zvijača proti smrčanju je, da za nekaj centimetrov dvignete vzglavje ležišča; dovolj je že samo 5 centimetrov. Najpreprosteje to naredite tako, da pod nogi postelje pri vzglavju podložite kos lesa. Seveda pa lahko na eni strani podložite tudi vzmetnico.

3. Grgrajte poprovo meto

Poprova meta odpira dihalne poti in omogoča lažje dihanje, posledično je veliko manjša verjetnost za smrčanje. V skodelico mlačne vode dodajte tri kapljice eteričnega olja poprove mete. To nato grgrajte, vsebino pa kasneje izpljunite. Postopek lahko ponavljate vsak dan.

4. Zvečer sesajte oljčno olje ali spijte napitek s kardamomom

Oljčno olje dobro sprošča tkiva ter zmanjšuje nabreklost sluznice. V čajno žličko medu vmešajte nekaj kapljic olja. Zmes nato sesajte in jo pred spanjem pogoltnite.

Proti smrčanju se lahko uspešno borite tudi z uporabo začimbe in zdravilne rastline kardamom. Rastlina tanjša sluz, kar odlično pomaga pri kašlju ter omogoča lažje dihanje. V kozarec tople vode dodajte pol žličke kardamoma v prahu in dobro premešajte. Napitek spijte vsaj dan pol ure pred spanjem.

Proti smrčanju se prav tako lahko uspešno borite s spanjem na boku, telovadbo in raznimi razpršili, ki zatrdijo mehko nebo. Morda pa so za vaše pogosto in nadležno smrčanje krivi odvečni kilogrami. Čas je, da spremenite svoje življenjske navade in se odvečnih kilogramov v čim večji meri znebite.

Preverite tudi zgornji video posnetek ekipe Popolna Postava, kjer boste spoznali še nekaj dodatnih nasvetov, kako po naravni poti odpraviti smrčanje in zaživeti kakovostnejše življenje.