Pravijo, da je tek idealen šport za skoraj vsakogar, a tudi mladi, povsem zdravi in sicer športno nadarjeni imajo na začetku kar nekaj težav, zato jim bodo gotovo prišli prav nasveti za tek, ki so namenjeni prav začetnikom.

1. Ne zaletite se! Nikar si takoj ne kupite najboljše opreme in obutve, saj to sploh ni potrebno – dokler tečete do 10 kilometrov na dan, so povprečni tekaški copati povsem zadovoljivi.

2. Med nasveti za tek boste pogosto zasledili, da je zaradi preprečevanja bolečin v kolenih treba teči po mehkih površinah, ne trdih. To pomeni, da se je asfaltu bolje izogniti, a včasih pač ne gre drugače – če je možno, pa se vendarle raje odpravite v naravo in tecite po mehkem.

Tek v naravi

Odpravite se na tek v naravo.

3. Zadajte si cilje, a ne previsokih. Če doslej niste tekli, vam ne bo uspelo že prvič v manj kot eni uri preteči deset kilometrov. Bodite prijazni do svojega telesa in 5 minut zmerno tecite, nato hodite, spet tecite in spet hodite … Če niste v formi, je treba do nje priti počasi.

4. Ne predajte se prehitro! Med najpomembnejšimi nasveti za tek je gotovo ta, da bodite zmerni, a vztrajni. Pet minut teka na vso moč je precej slabše kot pol ure izmeničnega rahlega teka in hoje. Delati morate »na dolge proge«, saj to zagotavlja aerobno vzdržljivost.

5. Začetniki med nasveti za tek največkrat iščejo napotke glede tehnike teka. Pomembno je, da tečete sproščeno, s pokrčenimi rokami in komolci ob telesu, boki morajo biti poravnani z linijo telesa in medenica ne sme biti prenizko.

6. Kaj pa dihanje? Najbolj preprosto pravilo je 2:2. To pomeni, da je vdih dolg dva koraka, izdih pa tudi dva. Dihanje skozi nos bo že po nekaj minutah seveda postalo nemogoče, zato boste morali dihati skozi usta – če tečete pozimi, v mrazu, si preko njih dajte rutico.

7. Ne pozabite, da veljajo za tek enaka pravila kot za vse ostale športe. Najprej se ogrejemo in razgibamo, nato se lotimo ciljne dejavnosti, po njej pa poskrbimo še za dobro raztezanje.

Raztezanje

Pred pričetkom teka se dobro raztegnite.

8. Pri teku se potimo, zato je nujno nadomeščanje izgubljene telesne tekočine. Če ne tečete celo uro, na dolge razdalje, potem je zadovoljivo pitje vode – športni napitki niso potrebni. Ko boste tekli več, pa pridejo tudi prav, saj boste morali nadomeščati izgubljene soli.

9. Nikoli ne tecite s polnim želodcem. Najbolje je, da kakšni dve uri pred tekom zaužijete ogljikove hidrate, ki vam bodo dali energijo. Po teku zaužijte beljakovine, ki bodo poskrbele za mišično regeneracijo.

10. Nasveti za tek bi bili slabi, če ne bi bili namenjeni tudi vaši varnosti. Pazite nase! Na cesti poskrbite za dobro vidnost in zaradi možnosti padca nikoli ne tecite ob slabi vidljivosti (noč, megla) ter slabem vremenu (sneg, poledica). Tek prekinite, če se ne počutite dobro (vrtoglavica, slabost) in ob vsaki bolečini – vse našteto namreč lahko vodi v poškodbe in nezgode.