Čiščenje kuhinje lahko, če se ga lotimo temeljito, traja tudi cel dan, zato je najbolje kuhinjo razdeliti na segmente in vsak dan počistiti nekaj, pa je delo veliko manj naporno – terja lahko tudi zgolj 10 minut. Kaj vse je treba očistiti?

1. Čiščenje kuhinje naj se prične s čiščenjem umazanije na vrhu visečih omaric, čiščenjem pultov ter čiščenjem tal – torej vseh vodoravnih površin. Vrh omaric lahko očistite zgolj dvakrat letno, da bo delo še bolj enostavno, pa jih lahko prekrijete s papirjem, ki ga nato vsakič zgolj zamenjate. Temeljito čiščenje pultov je potrebno enkrat tedensko, sicer pa izpostavljene delovne površine obrišemo vsak dan. Tla pometemo ali posesamo večkrat tedensko, enkrat na teden pa jih pomijemo.

Čiščenje kuhinjskega pulta

Kuhinjski pult očistite vsaj enkrat na teden.

2. Kadar je potrebno temeljito čiščenje kuhinje, se je treba lotiti vseh ličnih ploskev omaric ter njihove notranjosti. Notranjost izpraznimo in očistimo dvakrat do štirikrat letno, čelne ploskve pa zbrišemo enkrat tedensko.

3. Najbolj zoprn del čiščenja je gotovo čiščenje velikih gospodinjskih strojev, a brez njega čiščenje kuhinje ni popolno. Notranjost hladilnika očistimo vsaka dve do tri mesece. Štirikrat letno očistimo pomivalni stroj. Odvisno od pogostosti uporabe očistimo pečico in mikrovalovno pečico, običajno je dovolj dvakrat letno. Tudi štedilnik zgolj zbrišemo in očistimo dnevno umazanijo, temeljiteje pa ga očistimo štirikrat na leto (čiščenje gorilnikov plina). Dvakrat letno, ob temeljitem čiščenju, dobro očistimo tudi kuhinjsko napo.

Kot rečeno, je najbolje, če se ne lotevamo vsega hkrati, prav tako pa je nujno, da za dnevno umazanijo skrbimo sproti. Lažje je obrisati svežo umazanijo in sveže madeže, kot pa stare in zasušene. Še zlasti je nujno poskrbeti za sprotno čiščenje štedilnika in pečice, kjer se umazanija sicer zažge, ali pa poskrbeti, da do nje ne pride (v pečici na primer mesa nikoli ne pecite v odprtem pekaču, temveč v pokritem oziroma v vrečici za pečenje).