Spletna trgovina ponuja možnost zaslužka preko spleta tako že uveljavljenim in velikim trgovcem kot tudi tistim, ki šele stopajo na podjetniško pot in morda želijo v začetku zgolj zaslužiti »nekaj za zraven«. Ne glede na to, ali ste velik ali majhen trgovec, pa je seveda potrebna profesionalna izdelava spletnih trgovin, ki vam bo omogočala z zakonom določeno in enostavno delovanje, pri katerem ne boste imeli odvečnega dela.

Kako naj deluje spletna trgovina?

Izdelava modernih spletnih trgovin ponavadi temelji na platformi, za katero je značilen odprtokodni sistem, ki omogoča nemoteno delovanje tudi velikih spletnih trgovskih sistemov. Najbolj znan sistem za postavitev spletne trgovine je Magento, poleg tega pa je na voljo še veliko drugih, pri katerih se lahko uporablja že obstoječi sistem in torej ni potrebno začeti s programiranjem »z ničle«. Kljub temu, da je Magento zelo razširjen in ima odlične reference, pa ni priporočljiv za vse. Dober je za trgovce, ki imajo nekaj znanja in ne bodo imeli težav z urejanjem trgovine in dodajanjem vsebin, če ste računalniško oziroma spletno nekoliko manj pismeni, pa je bolje uporabljati kakšen nekoliko bolj preprost sistem, kot je na primer WooCommerce.

Magento VS WooCommerce

Ponavadi je Magento primeren za večje spletne trgovine, WooCommerce pa za manjše.

Izdelava spletnih trgovin običajno predvideva enkratni ali mesečni zakup uporabe trgovine (programi so precej dragi), potreben je tudi zakup spletnega gostovanja na strežniku in seveda tudi registracija ter vsakoletno podaljšanje domene. Poleg tega sam lastnik spletne prodajalne nima drugega dela, kot da na strani skrbi za prilagajanje ponudbe, za različne akcije, morda za razpošiljanje e-novičk in promocijo z oglasi ter na družbenih straneh, vse ostalo pa poteka tako, kot pri klasični trgovini. Potrebno je skrbeti za zalogo, za naročanje in odpremo, ter seveda za birokracijo. Ta je mnogo enostavnejša, če je izdelava spletnih trgovin poskrbela, da je trgovina povezana z računovodskim programom. Vsekakor se ne sme zanemariti tudi sistema varnega plačevanja s sodobnimi plačilnimi sredstvi, kajti plačevanja po povzetju je pri nas vse manj, če želite poslovati tudi s kupci iz tujine, pa je ta sistem zagotovo preveč zapleten in prinaša preveč tveganj.