Imate namen postaviti novo spletno stran? Potem zagotovo že veste, da bo najprej potrebna registracija domene, hkrati s tem pa tudi zakup spletnega gostovanja. Tako pri registraciji domene kot pri izbiri gostovanja lahko naredite kar nekaj napak, zato je zelo pomembno, da ste z njimi prehodno seznanjeni. Le tako se jim boste zagotovo izognili. Danes bomo pozornost namenili domeni in opozorili na kar štiri napake, ki jih lahko storite pred oziroma ob sami registraciji.

Neustrezno domensko ime

Brez najmanjšega dvoma gre za težavo, do katere pride najpogosteje. Če se vam določena domena na prvi pogled zdi odlična, velja o njenem imenu ponovno razmisliti. Je domena kratka? Si jo bodo obiskovalci zlahka vtisnili v spomin? Bo enostavna tudi izgovorjava domene? Če ste na katero izmed vprašanj odgovorili z »ne«, vsekakor ponovno razmislite.

In še nasvet podjetnikom, ki želite registracijo domene opraviti za potrebe podjetja. Naj bo domensko ime enako imenu podjetja. Tako boste najlažje gradili na prepoznavnosti, k je v poslovnem svetu še kako pomembna.

Neustrezna domenska končnica

Bo vaša stran izdelana v angleškem jeziku, nameravali pa ste registrirati domeno s končnico .si? To niti približno ne bo dobra ideja, saj vas tujci v spletnih iskalnikih ne bodo nikoli našli, pa tudi izgledalo bo zelo čudno, če ne kar nekoliko sumljivo. Za stran v angleškem jeziku je najprimernejša domena .com, solidno alternativo pa predstavlja končnica .net. Če niste ravno dobrodelna organizacija, na registracijo domene .org kar pozabite.

Domenske končnice

Za spletne strani, namenjene prebivalcem točno določenih držav, je najbolje registrirati nacionalne domene. Slovencem se predstavite z domeno .si, Italijanom z .it, Nemcem z .de, Hrvatom s .hr. In če z eno stranjo ciljate na več držav znotraj EU, bo registracija domene .eu povsem na mestu.

Predrag ali nezanesljiv registrar

Preden domeno registrirate, preverite različne registrarje. Lahko jo registrirate pri tujem ponudniku in na ta način nekoliko privarčujete, lahko pa jo registrirate pri domačem registrarju in si tako zagotovite vedno dostopno pomoč v slovenskem jeziku. Svetujemo vam, da se odločite za slednje, saj so razlike v ceni minimalne, hitro dostopna pomoč pa je lahko še kako dobrodošla.

Napačni kontaktni podatki

Ob registraciji domene bodite pozorni na pravilen vpis svojih podatkov oziroma podatkov podjetja. Domeno namreč lahko registrirate kot fizična ali kot pravna oseba. Ne vpisujte lažnih podatkov, saj si s tem lahko nakopljete težave. Raje se odločite za zakup WHOIS zaščite, ki podatke v javnih bazah zakrije.

Ko vpisujete podatke, bodite še posebej pozorni pri vpisu svojega e-poštnega predala. Vsa obvestila, povezana z vašo novo domeno, boste namreč prejemali na ta e-naslov. Če bo nedelujoč, boste spregledali obvestilo o podaljšanju domene, kar lahko privede do tega, da boste domeno pozabili podaljšati. In če se bo zgodilo to, lahko zelo hitro ostanete brez nje – za vedno.

Vir: http://blog.preveri.si/5-najpogostejsih-napak-pri-registraciji-domene/