Chromecast je naprava, ki je spremenila način uporabe pametnih naprav z našo televizijo. Ideologija inženirjev ameriškega podjetja Google je bila, da spremenijo starejše televizije v pametne naprave, ki omogočajo povezljivost telefona in tablice s TV-jem. Google Chromecast je zelo majhna naprava, saj tehta celo manj kot 40 gramov!

Lahko se jo priključi v HDMI vhod na našem televizorju, kjer deluje kot nekakšno zrcalo vsebine, ki je v tem trenutku na vašem pametne telefonu oziroma tabličnem računalniku. Tako na nek način sliko premetava oziroma pošilja na televizor.

Chromecast končno ugleda luč sveta

Google Chromecast je postal dostopen za domače uporabnike že v mesecu juliju 2014 in je imel neverjetno uspešni 2 leti svojega obstoja. Spremenil je način, kako gledamo na naše (ne še) pametne televizije in omogočil, da predvajamo naše najljubše vsebine, kot so denimo filmi in glasba, na velik zaslon v naši sobi.

Chromecast

Leto za izidom prvega Chromecasta, ki je zares navdušil, je prišel na trg že njegov naslednik, ki so ga preprosto poimenovali Chromecast 2. Slednji ima še bolj funkcionalno obliko in omogoča večjo pretočnost multimedijskih vsebin.

Chromecast 1 in Chromecast 2

Tako kot je pri uspešnicah vedno, so tudi v podjetju Google razumeli, da je potrebno čimprej narediti nadaljevanje. Morda po zgledu hollywoodskih filmov, največjih knjižnih uspešnic ali programov, so se tako odločili, da bo tudi ta mala napravica ponovno ugledala luč sveta, v novi preobleki in še zmogljivejša.

Prva in tudi najbolj opazna razlika med obema napravama je njuna oblika. Prvi Google Chromecast je bil zelo podoben navadnemu USB ključu, medtem, ko je Chromecast 2 samo tanek okrogel disk. Največja izboljšava je ta, da Chromecast 2 podpira nov WIFI standard 802.11ac in pozna možnost prednaložitve video vsebin, kar zmanjša čakanje nalaganja nove video vsebine, ko se odločite, da boste pričeli s predvajanjem.

Google Chromecast kot knjižnica aplikacija

Podpora aplikacijam, kot so Netflix ali Spotify, omogoča, da poslušamo in gledamo najnovejše filme in glasbo kar prek naprave, ki jo upravljamo prek našega mobilnega telefona, kot je iPhone ali Android naprava, in tudi preko drugih naprav, kot so tablični računalniki. Možen je tudi nadzor naprave prek osebnega računalnika in tudi MACa. Od zadnjega leta je na voljo ogromno število novih aplikacij za Chromecast, saj je Google objavil brezplačno izvorno kodo, s katero lahko kdorkoli z malo znanja in potrpljenja razvije povsem svojo aplikacijo.