Ste se tudi sami od nekdaj navduševali nad morjem, pa si doslej niste nikoli drznili na morje drugače kot v jadrnici, najeti skupaj z usposobljenim skiperjem? Če nimate jadralnega znanja, je tako zagotovo najboljše oziroma najbolj varno, seveda pa se lahko s tečaji jadranja naučite, kako obvladati jadrnico tudi popolnoma sami. V jadralni šoli Gibanca vam nudijo tako začetne kot nadaljevalne tečaje, s katerimi boste tako v teoriji kot v praksi osvojili vse potrebno za samostojno plovbo in se boste lahko med valove podali povsem brez skrbi.

Kaj morate znati za samostojno jadranje?

Da bi se lahko na morje podali sami, je potrebno poskrbeti za dvoje. Prvo je izpit za voditelja čolna, ki ga opravite pri Upravi za pomorstvo, drugo pa tečaj jadranja za začetnike. Do obojega vas lahko popelje šola jadranja Gibanca.

V ŠD Gibanci poskrbijo tako za teoretično kot za praktično znanje. Z vsem potrebnim za izpit za voditelja čolna ste verjetno že seznanjeni, poglejmo pa si še, kako poteka tečaj jadranja.

Jadranje na morju

Za jadranje po morju morate biti ustrezno usposobljeni.

Tečaj poteka dva vikenda, v soboto in nedeljo, izpluje pa se iz Marine Portorož. Tečaje vodijo strokovno usposobljeni predavatelji z več kot tridesetletnimi izkušnjami, ki se z jadranjem spopadajo tudi tekmovalno in zaradi svojih vrhunskih spretnosti tudi na tekmah dosegajo odlične rezultate – tako na domačih tekmah kot v tujini. Česa vse pa se boste na tečaju jadranja naučili? Poleg pravil izogibanja in vsega ostalega, kar se naučite tudi na tečaju za vodnika čolna, se boste seznanili še z različnimi načini sidranja, manevri z jadrnico ob motornem pogonu, manevri z jadri, pristajanjem z jadri in motorjem, privezovanjem na bojo, pa tudi s tako pomembnimi stvarmi, kot je ravnanje v primeru človeka v vodi.

Tečaj poteka na različnih jadrnicah, ko ga opravite, pa seveda lahko pričnete tudi s samostojno prakso oziroma prvič v življenju najamete jadrnico, ne da bi vas pri tem skrbelo, kdo bo glavni mojster za jadranje in plovbo. Praksa, ki jo boste pridobili s tečajem, vam bo dala za to namreč tako dovolj znanja kot tudi samozavesti.

Kdaj in kje potekajo tečaji jadranja?

Šola jadranja Gibanca - logoKot smo že omenili, potekajo tečaji ob vikendih z izplutjem iz Marine Portorož, kar je precej praktično, saj se vam zaradi tečaja ne bo potrebno voziti daleč. Da bi se seznanili z dejanskimi datumi, je najbolje, da jih poiščete na spletni strani Gibanca.si, kjer boste našli še precej več informacij. V kolikor imate o jadranju že dovolj začetnega znanja in niste novinec, pa se seveda lahko pri njih pozanimate tudi o nadaljevalnem tečaju oziroma o tečaju regatnega jadranja.

Tečaji jadranja tudi za mlade!

Ker morje privlači ljudi vseh generacij, so v šoli Gibanca poskrbeli še za nekaj: športni program za šole. Zakaj se ne bi na morje podali tudi mladostniki, ki si želijo spoznati svobodo, ki jo nudijo valovi in veter v laseh? Programa za mlade v Gibanci se lahko udeležijo mladi v organiziranih skupinah ali v okviru šolskih skupin, saj je jadranje izvrstna obšolska dejavnost. Gotovo bo marsikaterega mladostnika navdušila nad pomorstvom, nad novim dopustniškim hobijem, morda pa se kateri odloči tudi za ukvarjanje z jadranjem kot tekmovalnim športom.