Nakup udobnih čevljev za deskanje na snegu je izjemnega pomena. Izbrani čevlji vam lahko ponudijo udobje na beli strmini, po drugi strani pa lahko tudi veliko muko. Slednje seveda velja, če pri nakupovanju opreme za deskanje niste dovolj dosledni oziroma se ne držite določenih pravil. Menite, da imate dovolj znanja za izbiro najustreznejših snowboard čevljev? Preverite.

1. Čevlji za deskanje na snegu naj se tesno prilegajo

Snowboard čevlji vam ne smejo povzročati bolečine in se morajo tesno prilegati vaši nogi. Če želite, da vam med deskanjem odlično služijo, je najbolje, da jih preizkušate že nekaj dni prej. Vsak dan jih imejte nekaj časa na nogah, tako jih boste dobro razhodili. Notranji vložki bucev so narejeni iz debele pene, ki se mora prilagoditi vašim nogam.

Čevlje torej lahko uhodite doma, ena od možnosti pa je tudi ta, da se zapeljete v eno od trgovin, kjer razpolagajo z napravo za toplotno oblikovanje. Pri preizkušanju novih čevljev za deskanje bodite pozorni na to, da se prsti na nogah čisto nežno dotikajo kapice na prstnem delu in se lahko premikajo. Tudi peta mora biti skladna s čevljem.

Čevlji za deskanje na snegu K2 Maysis

Čevlji za deskanje na snegu K2 Maysis – z BOA sistemom zavezovanja (Extreme Vital)

Obvezno je treba pomeriti oba čevlja, ju zapeti, nato pa se postaviti v položaj z nekoliko pokrčenimi koleni. Če stojite preveč pokonci, vam prste potisne povsem naprej, posledično dobite napačno podobo o velikosti čevlja.

Čevlje imejte obute vsaj deset minut, ker boste šele po tem času dobili pravi občutek, kako se v njih počutite. Pomerite čim več različnih modelov. Vsak par snowboard čevljev ni ustvarjen za vsako nogo. Nekateri modeli bolj ustrezajo tistim z visokim nartom, drugi tistim z ozko nogo.

2. Togost snowboard čevljev je stvar osebne presoje

Obutev za deskanje na snegu je v upogibanju ali kjer koli drugje mehkejša ali trša. Sama togost čevlja je stvar osebne presoje. Praviloma pa so mehkejši čevlji priporočljivi za deskarje začetnike; trša obutev pa za zahtevnejše in naprednejše deskarje.

Mehke čevlje za deskanje je tudi nekoliko lažje obuti. Zahtevajo manj vloženega truda pri zavojih ter manj pritiskajo na goleni. Ravno zato snowboard začetniki mehko prožne čevlje še toliko bolj cenijo – lažja upogljivost in lažje zavijanje na deski. Takšna vrsta prožnosti je dobrodošla tudi za freestyle deskarje. Pristanki po skokih so lažji z bolj prožnimi obuvali.

3. Izbira ustreznega sistema zavezovanja snowboard čevljev

Na snowboard čevljih navadno najprej opazimo njihovo zavezovanje. Na voljo so trije različni sistemi zavezovanja – klasično zavezovanje z vezalkami, hitri sistem zavezovanja iz najlona ali kevlarja ter BOA sistem zavezovanja.

  • Tradicionalen način zavezovanja je podoben tistemu, ki ga opravljate pri zavezovanju pohodniških čevljev, a je bolj trpežen. Takšen sistem zavezovanja je povsem preprost, buci, ki ga vključujejo, so praviloma cenovno dostopnejši. Tesnost čevlja lahko prilagajate po potrebi tekom dneva.
  • Hitri sistem zavezovanja omogoča hitro in tesno prileganje. Vključuje dva predela vezalk iz najlona. Te zategnete s potegom ročice na vrhu čevljev; vezalke ostanejo na svojem mestu. Takšen sistem zavezovanja izkorišča večina notranjih čevljev.
Ženski snowboard čevlji Burton Mint

Ženski snowboard čevlji Burton Mint – s hitrim sistemom zavezovanja (Extreme Vital)

  • Najnovejši način zavezovanja bucev je BOA sistem. Ponuja dober oprijem in enostavno prileganje. Pri tem sistemu gre za zapenjalne kable in kolut za preprosto prileganje tesnosti čevljev. V smeri urinega kazalca obrnete kolut, zapenjalni kabli se pri tem zategnejo. Ko kolut obrnete v nasprotno smer, se zapenjalni kabli odtegnejo. Čevlje tedaj obujete oziroma se sezujete.

4. Izbira prave velikosti snowboard čevljev

Zaradi slabo prilegajočih bucev lahko utrpite kar resne bolečine, zato je ustrezna velikost še toliko pomembnejša. Pri tem se lahko oprimete Mondopoint velikosti. Svojo nogo izmerite v centimetrih. Nato poiščite številko v velikostni tabeli modela, ki ste ga izbrali.

Nikakor ne pozabite pri izbiri velikosti upoštevati še nogavice, ki jih boste med deskanjem nosili. Lahko kupite najboljše buce na svetu, a brez pravih nogavic se vam ne bodo dobro prilegali. Najbolje bo, da na trgu najdete nogavice iz merino volne ali pa sintetične nogavice, ki so zasnovanje posebej za bordanje na snegu.

In kako konec koncev res lahko veste, da ste si kupili najustreznejši par bucev? Če jih boste lahko udobno, brez težav neprestano nosili 8 ur, je to znak za pravo izbiro. A ne pozabite: nekaj prvih dni vam bo v njih morda malce neprijetno.