Energetska draginja ves čas pritiska na naša vrata in povečuje družinski proračun. A kaj storiti, ko se ta na glas napoveduje in njeni rasti ni videti konca? Doma lahko postorimo precej za to, da se zmanjša poraba energije in s tem tudi mesečni stroški.

V nekih drugih časih smo temu morda posvečali nekoliko premalo pozornosti, a prihajajo časi, ko bo treba gledati na vsak zapravljen evro. Pa tudi sicer, zakaj ne bi raje nekaj denarja prihranili tam, kjer lahko, in ga zapravili za kaj drugega. In kako se pripraviti na energetsko draginjo?

1. Vgradnja toplotne črpalke

Eden večjih stroškov, ki vplivajo na družinski proračun, je seveda ogrevanje vode in prostorov. Še posebej v zimskem času se ti stroški povečajo in močno zaznamujejo način in kvaliteto bivanja. V zadnjem času se veliko piše o toplotnih črpalkah, ki so zares v veliko pomoč.

Z vgradnjo toplotne črpalke se namreč stroški ogrevanja lahko zmanjšajo celo do 70 %. Če je nekoč veljalo, da so primerne zgolj za novogradnje, pa je moderna tehnologija izdelave poskrbela za to, da jih je moč vgraditi v vse vrste objektov.

2. Namestitev solarnih panelov

Znano je, da premalo izkoriščamo potencial sončne energije. Po eni strani zato, ker so bili v preteklosti solarni paneli enostavno predragi, njihov izkoristek pa premajhen. Moderni paneli omogočajo mnogo večji izkoristek, so enostavni za montažo in zelo pozitivno vplivajo na proračun za električno energijo.

Solarni paneli

Solarni paneli omogočajo, da privarčujete kar nekaj denarja pri elektriki.

Sonca imamo v Sloveniji skozi celo leto kar nekaj, še posebej pa se namestitev solarnih panelov izplača lastnikom hiš, katerih strehe so večino leta skozi celoten dan na dosegu sončnih žarkov.

3. Kvalitetna izolacija

Za zmanjšanje porabe energije poskrbimo s kvalitetno izolacijo. Ta odigra svojo vlogo tako pozimi, ko ogrevan zrak odteka skozi stene in drugod, kot tudi poleti, ko pretirano ženemo klimatske naprave. K boljši toplotni izolaciji močno pripomorejo tudi kvalitetna okna in vrata.

4. Uporaba cenejšega energenta

Ko beseda nanese na ogrevanje, je seveda potrebno izbrati najcenejši energent. To ni vedno mogoče, saj je odvisno od opreme, ki jo uporabljamo za ogrevanje, pa tudi v kuhinji. Je boljša opcija kuhanje na plin ali električno energijo? V vsakem primeru pomaga, če imamo na voljo sodobne kuhinjske aparate, ki trošijo mnogo manj.

Kar se ogrevanja tiče, so še vedno najcenejši peleti, ki v kombinaciji s toplotno črpalko močno zmanjšajo stroške ogrevanja. Toplotna črpalka pa lahko poleti skrbi tudi za ohlajanje.

Triki in nasveti

V kuhinji se potroši kar precej elektrike, zato pričnimo najprej na štedilniku. Pred tem smo seveda poskrbeli, da je ta sodoben in deluje na energent, ki je za naš žep prijazen. Pri kuhanju je najbolje imeti na posodi pokrovko, saj se voda in hrana v njej tako najhitreje pogrejejo. Pomaga tudi uporaba ekonom lonca.

Uporabljate pomivalni stroj? Potem naj ta ne bo nikoli na pol prazen, ampak ga napolnite do konca in vklopite v času cenejše elektrike. Tudi pri pranju perila lahko prihranimo, če znižamo temperaturo pranja in uporabimo ustrezen program. Največkrat peremo kar na pamet, ker so tako rekli, v resnici pa redkokdaj peremo tako zelo umazano perilo, da bi bilo to potrebno.

Dobršen del računa za električno energijo napolni tudi razsvetljava. Poskrbimo za varčne žarnice in luči redno ugašajmo v prostorih, kjer nas ni. Trenutno so zelo varčne LED sijalke, ki oddajajo prijetno svetlobo in se ne segrevajo. Za svetlobo poskrbimo tudi z uporabo ustreznih senčil, ki prepuščajo dnevno svetlobo, hkrati pa naše stanovanje varujejo pred vročimi sončnimi žarki.

Poleti prihranimo pri klimatski napravi, če spustimo zunanje rolete, pred nakupom klime pa tudi razmislimo, kako močno sploh potrebujemo. Če je klimatska naprava prešibka za prostor, ki ga hladimo, jo bomo ves čas gnali do konca in tako potrošili mnogo več energije.