Lastniki avtomobilov se zavedajo, da so njihovi jekleni konjički kar precejšen strošek. Vzdrževanja avta namreč ni ravno poceni, a mora biti prvo vodilo vedno varnost v prometu. V ta sklop zagotovo sodijo pnevmatike, ki so pravzaprav edini stik vozila s cestiščem in različnimi podlagami.

Vozne lastnosti so odvisne prav od vrste in obrabe pnevmatik, ki se nahajajo na vozilu. Znano je, da so letne povsem drugačne kot zimske, zaradi česar jih je treba še pravi čas zamenjati. Letne pnevmatike lahko nadenemo 15. marca, zimske pa so obvezne od 15. novembra. Menjava pnevmatik (letnih za zimske) mora torej biti opravljena še pred tem datumom.

Za varen oprijem na cesti

Tako letne kot zimske pnevmatike morajo biti v dobri formi, da se lahko nanje zanesemo. Pnevmatike se sčasoma seveda obrabijo in pri tem ne gre zgolj za prevožene kilometre, saj jih postopoma uničujejo tudi čas, različni vremenski pogoji in vozne podlage.

Vsekakor je treba biti pozoren na globino profila in morebitne druge obrabe, ki so lahko posledica neustreznega položaja pnevmatike zaradi različnih tehničnih težav. Globina profila, ki je še varna za vožnjo, je 3 mm, pod 1,6 mm pa se šteje že za nevarno in se s takšnimi pnevmatikami sploh ne smemo odpraviti na cesto.

Zimske ali letne pnevmatike?

Zagotovo je najboljši nasvet, da imamo za vozilo pripravljen set letnih in zimskih pnevmatik z ustreznim profilom, ki jih nato zgolj zamenjamo, ko pride na vrsto sezona zanje. Letne pnevmatike lahko na vozilo montiramo 15. marca oziroma kasneje, če vremenski pogoji še niso ustrezni.

Letna pnevmatika

Letna pnevmatika

Za zimske velja, da so obvezne od 15. novembra dalje ne glede na vremenske pogoje. Razlika med oprijemom zimskih in letnih pnevmatik v različnih pogojih je ogromna. Če se z zimskimi morda lahko vozimo tudi poleti, pa je vožnja glasna in pnevmatike se hitreje obrabijo ter imajo za posledico še večjo porabo goriva.

Kaj pa celoletne gume?

Včasih je veljalo, da poznamo zimske in letne pnevmatike, vse ostalo pa je bolj pesek v oči. In tudi priznani strokovnjaki ter vulkanizerji vam bodo še vedno povedali, da je za voznike, ki so veliko na cesti, ne glede na vremenske pogoje še vedno najbolje tako.

Celoletna pnevmatika

Celoletna pnevmatika

Čeprav je na drugi strani tehnologija močno napredovala in so na voljo novi materiali, kar omogoča izdelavo kvalitetnih celoletnih pnevmatik. Te so povsem varne za uporabo, a najbolje, da najnižja temperatura ne preseže -10 stopinj, najvišja pa 30 stopinj.

Moje gume imajo dovolj profila

Na spletu je mogoče zaslediti kar nekaj nasvetov o tem, kako izmeriti ustrezno globino profila pnevmatik. Nekateri si pomagajo s kovancem za 1 evro, spet drugi bolj natančno meritev opravijo z ustreznim merilcem globine profila. Marsikdo pa pri tem pozablja, da ustrezna globina še ne pomeni, da so pnevmatike varne.

Zimska pnevmatika

Zimska pnevmatika

Povsem mogoče je, da še niso pretirano obrabljene, vendar so morda že prestare. Z leti se material seveda prav tako stara, zato je treba pnevmatike v vsakem primeru zamenjati vsaj na 8 do 10 let. Poleg profila je dobro vedeti še, da morata biti na isti osi dve enaki pnevmatiki. Torej zamenjava samo ene ne pride v poštev.

Celoletne pnevmatike: DA ali NE?

Večino voznikov še vedno zanima, ali so celoletne pnevmatike primerne zanje. Povedati je treba, da z njimi zadostimo zakonu, a vendarle mora biti prioriteta naša varnost na cesti. Če vožnja večinoma poteka po mestu kjer so ceste zadovoljivo očiščene ves čas in temperature ne presegajo nekih maksimumov, potem so lahko takšne pnevmatike povsem v redu.

V primeru da ste veliko na cesti, se vozite ob nepredvidljivih urah ne glede na vremenske razmere, pa pozimi zagotovo potrebujete ustrezne zimske pnevmatike. Celoletne se v snegu vendarle ne znajdejo najbolje. Poskrbite za svojo varnost in za varnost drugih udeležencev v prometu – tudi z dovolj kakovostnimi pnevmatikami.