Ko se mladina približuje polnoletnosti, se na njihovem dnevnem meniju vse pogosteje znajde ena prav posebna tema. Vozniški izpit! Pomemben korak za vsakega mladeniča in mladenko, ki se želi pridružiti svetu odraslih. Postati neodvisen posameznik, ki lahko potuje kamorkoli želi.

A do opravljenega vozniškega izpita je kar nekaj korakov, čeprav je v Sloveniji moč do izkušnje vožnje priti celo nekoliko pred napolnjenim 18. letom. Vas zanima kako? V tem članku vam razložimo, kako je to mogoče in katerim pogojem je potrebno zadostiti.

Za volan pred 18. letom?

Tako je! Zakon v naši državi omogoča, da k opravljanju vozniškega izpita pristopijo osebe, starejše od 16 let, ki morajo pred tem uspešno opraviti zdravniški pregled in tečaj prve pomoči. Potem se veselje lahko prične. Naslednji korak je predavanje na temo pravil v cestnem prometu (CPP).

Vožnja pred polnoletnostjo s spremljevalcem

Vožnja avtomobila pred polnoletnostjo: s spremljevalcem in zeleno L tablico.

Ko se ta del uspešno zaključi s preverjanjem znanja, lahko kandidat pred napolnjenim 18. letom prične s praktičnim delom. To pomeni, da v družbi kvalificiranega inštruktorja šole vožnje opravi zahtevano število ur in dokaže svojo pripravljenost na samostojno vožnjo.

Ampak 18. rojstni dan še ni tu

Kandidat, ki je opravil vse potrebne tečaje in preizkuse, lahko pred končnim opravljanjem izpita že vozi. Ključnega pomena pri tem pa je vožnja s spremljevalcem. Gre za zakonsko ureditev v cestnem prometu, ki dovoljuje, da kandidat (ob izpolnjenih pogojih) zapelje na cesto celo pred napolnjenim 18. letom.

A spremljevalec v vozilu ne more biti kdorkoli. Lahko gre za starša, skrbnika ali katero drugo osebo, ki prav tako izpolnjuje določene pogoje. To so:

  • starost vsaj 27 let,
  • veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije B najmanj pet let,
  • v evidenci nima več kot pet kazenskih točk.

Takšnega spremljevalca v vozilu je potrebno prijaviti na svoji upravni enoti in ga vnesti tudi v evidenčni karton vožnje.

Ustrezna označitev vozila

Tudi doslej našteto pa še ni popolnoma vse, kar mora takšen voznik začetnik pokriti z vidika zakonodaje. Preostane še tako imenovana L tablica za vožnjo s spremljevalcem. Pri tem je zelo pomembno, da se kupi ustrezno L tablico zelene barve, ki je oblikovana tako, kot veleva zakon.

Zelena L tablica

Zelena L tablica za vožnjo s spremljevalcem.

Prav tako pa je potrebno biti pozoren pri samem označevanju vozila. Za pravilno nameščeno L tablico se šteje, da je omenjena oznaka nameščena na levem sredinskem delu zadnje strani avtomobila. V nasprotnem primeru vas lahko policist oglobi s kar 500 € kazni!

Zakaj sploh voziti pred 18. letom?

Mnogi se sprašujejo, čemu sploh možnost, da se mladoletnik odpravi na cesto v spremstvu spremljevalca. Gre za popolnoma enostavno razlago, in sicer dobrodošlo pridobivanje izkušenj in gradnja samozavesti. Voznik po opravljenem zaključnem izpitu se namreč največkrat ne počuti preveč lagodno, ko se končno zapelje na cesto sam.

Na ta način pa se ob vožnji s spremljevalcem mladi voznik pripravi na različne situacije in je v kočljivih trenutkih popolnoma miren, saj ima ob sebi nekoga, ki bo razblinil vse dvome. Z nabiranjem prvih kilometrov pridejo tudi prve izkušnje, ki pa bodo v prihodnosti prišle še kako prav. Na ta način vzgajamo rod mladih, varnih in zanesljivih voznikov.